Zorgverzekering 2021 bij bewindvoering

Het is weer zover; je kunt overstappen van zorgverzekeraar. Als bewindvoerder vinden wij het belangrijk dat onze cliënten een zorgverzekering hebben die aansluit bij hun wensen en behoeften. Onze cliënten hebben vaak een laag inkomen, een chronische ziekte of een beperking. Zij hebben meestal meer zorg nodig dan gemiddeld, maar hebben vaak minder geld te besteden. Wij willen voorkomen dat onze cliënten bepaalde zorg mijden vanuit kostenoverwegingen of dat er juist betalingsachterstanden ontstaan doordat zij zorg nodig hebben. Sta je onder bewind en wil je meer weten over het overstappen van zorgverzekering in 2021? Je leest het in dit artikel.

Overstappen en schulden

Wanneer je schulden hebt bij je zorgverzekeraar is het niet mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Wat veel cliënten niet weten is dat het soms wél mogelijk is om een aanvullend pakket af te sluiten bij hun huidige zorgverzekeraar. Verzekeraars bekijken per cliënt of dit kan worden aangevraagd. Zij letten hierbij onder andere op de hoogte van de achterstand, of er een betalingsregeling is en of deze regeling netjes wordt nagekomen. De ene verzekeraar is hier coulanter in dan de andere verzekeraar. Informeer bij je bewindvoerder naar de mogelijkheden.

Overstappen is niet moeilijk

Wij merken dat cliënten het lastig vinden om over te stappen. Vaak zitten zij al jaren bij dezelfde zorgverzekeraar. Ze denken dat overstappen moeilijk is, zijn bang dat er dingen fout gaan of zelfs dat ze een boos telefoontje kunnen verwachten van hun oude verzekeraar Dat overstappen niet moeilijk is blijkt wel uit de volgende cijfers; eind 2019 zijn zo’n 1,1 miljoen Nederlanders overgestapt van zorgverzekering voor 2020. Dit komt neer op 6,2 procent van de bevolking. Wanneer je voor 31 december overstapt wordt automatisch de huidige verzekering opgezegd. Makkelijker kan niet, toch? Sta je onder bewind, dan hoef je de overstap niet zelf te regelen. Wij als bewindvoerder nemen dit voor onze rekening.

Basisverzekering

Iedereen in Nederland heeft een basisverzekering. De overheid bepaalt wat er in het basispakket zit. De zorgverzekeraar is wel vrij om zelf de premie van de basisverzekering te bepalen. Er zijn een viertal basispakketten waaruit je kunt kiezen: budgetpolis, naturapolis, combinatie- en de restitutiepolis. De verzekeraar kan, afhankelijk van het soort basispakket, bepaalde keuzes beperken. Je kunt dan bijvoorbeeld niet zelf beslissen naar welke zorgverlener je gaat. De verzekeraar kan ook bepalen dat wanneer je naar een zorgverlener gaat waar ze geen contract mee hebben, niet het volledige bedrag wordt vergoed. Het is dus belangrijk om een basisverzekering te hebben die aansluit op jouw wensen.

Aanvullende verzekering

Een aanvullende verzekering vergoedt zorg die niet door de basisverzekering wordt gedekt. Denk bijvoorbeeld aan tandartskosten, anticonceptie, fysiotherapie of een bril. Het is niet verplicht om een aanvullende verzekering af te sluiten. Het is belangrijk om goed te bekijken of de extra premie die je betaalt voor een aanvullende verzekering wel opweegt tegen de vergoeding die je hiervoor ontvangt. Bekijk ook of je de kosten voor bijvoorbeeld fysiotherapie of een bril kunt betalen als je hiervoor niet verzekerd bent. In dat geval kun je wellicht maandelijks iets meer premie betalen, maar loop je geen risico op onverwacht hoge zorgkosten.

Eigen risico

Het wettelijk eigen risico bedraagt voor het jaar 2021 € 385,00. Kinderen tot 18 jaar betalen geen eigen risico. Wanneer je zorg afneem die onder de basisverzekering valt kun je worden verplicht om een eigen risico te betalen. Je betaalt geen eigen risico voor een bezoek aan de huisarts, de verloskundige, wijkverpleging en tandzorg < 18 jaar. Wel ben je eigen risico verschuldigd voor vervoer met een ambulance, een bezoek aan een medisch specialist of voor geestelijke gezondheidszorg.

Het is mogelijk om het verplicht eigen risico van € 385,00 met maximaal € 500,00 op te hogen naar € 885,00 per jaar. Je krijgt dan korting op de maandelijkse premie bij je zorgverzekeraar. Sta je onder bewind? Dan is het vrijwillig verhogen van het eigen risico niet mogelijk.

💡 Tip! Het is mogelijk om het eigen risico in termijnen vooruit te betalen, dit heet het gespreid betalen eigen risico. Op deze manier betaal je (meestal) in 10 maandelijkse termijnen het eigen risico. Het maakt dan niet uit of je op dat moment al zorgkosten hebt gemaakt. Blijkt achteraf dat je teveel eigen risico hebt betaald? Dan krijg je dit het volgende jaar netjes teruggestort. 

Op welke zorgkosten moet je letten?

Onze cliënten hebben vaak extra dekking nodig voor een bril of hoortoestel, fysiotherapie, tandarts, anticonceptie en de eigen bijdrage van het CAK voor een WMO Maatwerkvoorziening. Wij letten hierop bij het uitzoeken van een (aanvullende) zorgverzekering.

Gemeentepolis

In Nederland bieden 330 gemeenten een goedkope zorgverzekering aan. De gemeente betaalt mee aan de premie, soms betaalt de gemeente het eigen risico van € 385,00, de vergoedingen zijn vaak hoger en krijg je meestal ook nog korting op je premie. Niet iedereen komt in aanmerking voor deze gemeentepolis, je inkomen mag niet te hoog zijn en je mag een beperkt eigen vermogen hebben. Iedere gemeente heeft hiervoor zijn eigen regels opgesteld. Op deze website kun je meer informatie vinden over de gemeentepolis in jouw gemeente.

Vragen?

Heb je nog vragen over dit artikel? Neem dan gerust contact met ons op.